Koffiebranderij

Branden met zorg en aandacht

 

Met de grootst mogelijke zorg kopen we onze groene koffie in. Vanzelfsprekend willen we daarom ook dat de unieke smaak en geur van de bonen volledig tot z’n  recht komt bij het drinken. Dat houden we graag zelf in de hand en daarom branden we onze koffie zelf. Ambachtelijk, met alle tijd en aandacht die goede koffie verdient.  En nooit eerder dan noodzakelijk.  Optimaal vers dus!

Bij het branden ontstaat de bruine kleur en specieke geur en smaak van de koffieboon.  Licht, medium, vol of Italiaans: de manier van branden bepaalt mede de definitieve smaak.

Slow roast

Bij onze manier van branden draait alles om geduld en aandacht. Industriële branderijen branden de bonen snel en onder hoge temperaturen. Bij ons gaat het langzaam en onder lagere temperaturen (ca 200 graden) in de grote gietijzeren trommel van de Probat koffiebrander.  Daarin draaien de bonen snel rond en worden ze gelijkmatig geroosterd.

Tijdens het branden karamelliseren de suikers in de koffieboon en door het Maillard-effect worden de suikers en eiwitten omgezet in smaak en geur. De boon zwelt tot wel 1,5 keer zijn grootte en verliest tijdens het roosteren ongeveer 15% van zijn gewicht.

Door de lage temperatuur en de langere brandtijd spreken we van ‘slow roast’.   Dit is de best manier om de smaak en het aroma van de bonen volledig tot hun recht te laten komen.

 

Wilt u meer weten over onze manier van koffiebranden, onze melanges of over kwaliteitskoffie onder uw eigen merk? Neem dan direct contact op voor meer informatie of voor een afspraak.